Region Stockholm Regionarkivet
 Sök inte på personuppgifter, vi lagrar ingen sådan information på webbplatsen.

Del 1 av 5

Arbetstiden

En normal arbetsvecka, fem dagar i veckan och åtta timmar per dag, innebär att 260 dagar om året tillbringas på jobbet. Det motsvarar 2 080 timmar på ett år.

 

Genom åren har tiden vi tillbringar på arbetet blivit kortare. 1920 infördes en provisorisk lag om 48 timmars arbetsvecka och som begränsades arbetstiden till åtta eller maximalt nio timmar om dagen. Lagen blev permanent 1930. År 1957 infördes en lag (prop 1957:80) som stipulerade att arbetstiden skulle sänkas med en timme i veckan under tre år så att veckoarbetstiden vid ingången av 1960 skulle vara 45 timmar. Därefter sjönk arbetstiden gradvis innan lagen om 40 timmar arbetstid trädde i kraft 1973.

 

I början av 1960-talet talades om ”mjuk” respektive ”hård” arbetsvecka för att beskriva övergången till 45-timmars vecka. Beräkningen av arbetstiden blev olika om man arbetade dagtid eller hade skiftarbete. Att arbeta dagtid innebar en ”mjuk arbetsvecka”. För att justera arbetstiden för de som hade skiftarbete sänktes veckoarbetstiden för dem till 43.5 timmar.

Artikel från 60-talet angående uttrycket mjuk arbetsvecka och dess betydelse

Artikel ur personaltidningen Kompressen nr 5 1964

Förutom att 40-timmars arbetsvecka blev lagstadgad innebar 1970-talet också att flextid infördes. En bidragande orsak till reformen var att de stora kontorsarbetsplatser som byggdes under 60- och 70-talen innebar stor trafikbelastning. Om samtliga ska vara på jobbet prick kl 8 blir det trångt både i trafiken och entrén! För att kontrollera och reglera arbetstiden blev stämpelklockan en vanlig syn även på arbetsplatser.

 

Flextidsutrustning köptes in och monterades. Till AB Storstockholms Lokaltrafik levererade firman Axlund-Zettler AB ett system bestående av en styrenhet med kopplingsur samt tre stycken moduler ”bestyckade med 24 räkneverk och 24 kodenheter”. Systemet levererades med dubbel uppsättning flexkort, några universalkort som passade överallt, fästskenor Lite kuriosa: Axlund-Zettler AB gav under en period ut tidskriften Flextidningen.

Offert på flex-tidsutrusning till AB Storstockholms Lokaltrafik 1975-09-01

Offert från Axlund-Zettler AB på flex-tidsutrustning till Storstockholms Lokaltrafik

 

Covid-19 pandemin förde med sig förändringar i arbetslivet. De som kunde uppmanades att arbeta hemma för att minska risken för smittspridning. Efter pandemin har möjligheten att arbeta hemifrån blivit vanligare. I framtidens arkiv blir distansarbetsavtalen som tecknas idag blir något som berättar om detta skifte.

Avtal om distansarbete, individ. En bilaga till kollektivavtal om distansarbete 2022-06-29 för Kulturförvaltningen och regionrevisorerna

Senast uppdaterad den