Denna sida har inte uppdaterats på sex månader och kanske inte aktuell längre.
Fynd i arkivet
Varför bedrev man folkhögskolor inom landstinget? Och vilken vård fick barn med funktionsnedsättning i Sverige runt förra sekelskiftet? Regionen förknippas oftast med vårdfrågor, men historiskt även områden som folkbildning, regional planering, sociala verksamheter och rättshjälp. Det kan du läsa mer om i våra artiklar vi skrivit med källmaterial ur våra arkiv.
Vill du forska?
Är du intresserad av att använda de arkiv som finns hos oss så kan du kontakta oss. Ett levande arkiv är ett arkiv som används och skapar ny kunskap!
Fler fynd
Vi brukar delta i Arkivens dag med digitala utställningar. 2023 var utställningens tema Färg och form. Tidigare års utställningar hittar du i menyn till höger.
När storlandstinget fyllde 50 år 2021 så firade vi med att skriva några artiklar om storlandstingets tidiga historia. De handlar bland annat om om spårtrafiken, planer som gick i stöpet och hur sjukvården organiserats. Du hittar dem i menyn till höger.
-
Långbro sjukhus 1909–1994
Det tidiga 1900-talet innebar en storskalig utbyggnad av sjukhus inom psykiatrisk vård. Vid sekelskiftet fanns det 4602 vårdplatser i Sverige. Under de 20 första åren på 1900-talet ökade antalet vårdplatser med över det dubbla. 1904 byggdes Vänersborgs hospital och asyl, 1912 tillkom både Säters hospital och Västerviks hospital, 1915 uppfördes Östersunds hospital. Under samma tidsperiod togs Långbro sjukhus i bruk.
-
Innan den fria aborten
1975 fick Sverige sin nuvarande abortlagstiftning med utgångspunkt i den gravidas rätt att själv bestämma över sin kropp. Lagen föregicks av ett betänkande 1971 och Karolinska Institutet var en av de institutioner som lämnade in remissvar. Den finns nu att läsa på Stockholms läns landstingsarkiv, tillsammans med några av de andra remisser som inkom. Aborträtt var en laddad fråga och i det här materialet märks det hur åsikterna gick isär.
-
Vad ska vi äta? Sanningar och trender kring hälsosamt ätande
Vad vi äter och hur vi äter är ett ämne som länge varit och fortfarande är aktuellt. Dieter, trender, mirakelkurer, miljövänligt, närproducerat är bara några ord som går att associera till matvanor och välmående. Från många olika håll förmedlas råd, tips och pekpinnar ut om vad vi bör, och inte bör, äta för att må bättre eller se bättre ut. Det är inte alltid lätt att veta vad som är bäst och nyttigast, eller nyttigt över huvud taget. Det verkar ständigt komma nya rön och idéer. Flera av dessa idéer kan dock vid lite närmare undersökning verka helt eller delvis återanvända.
-
Vad som kan gömmas i en serie av räkenskaper
Jag går runt i Regionarkivets lokaler och tittar mig omkring; det finns mycket som är intressant att lyfta fram och som jag inte trodde fanns. Något som väcker mitt intresse är en serie med räkenskaper från Långbro sjukhus.
-
Varje plats har sin historia – Gömt och glömt
Varje plats har sin historia, en del som vi inte vill glömma men också en del som vi kanske vill gömma. Stockholms region är fylld av platser med en gömd, och kanske glömd, historia. Ett exempel är Långbro sjukhus. På Regionarkivet finns handlingar som berättar en historia om en plats, vars ursprung som sjukhus inte längre är lika påtaglig.
-
Karolina Widerström – i hälsans tjänst
Karolina hade många järn i elden: Hon var en pionjär inom sexualupplysningens område med åtskilliga föredrag och skrifter; hon engagerade sig i hur kvinnans kläder borde vara beskaffade för att befrämja hälsa och god rörlighet
-
Platsbrist på Stockholms Hospital – patient ihjältrampad
Säkert är att de på grund av platsbrist får dela rum natten till 4 november. Överläkaren Öhrström hade vid ett flertal tidigare tillfällen påpekat bristen på utrymme.
-
Rålambshovs sjukhus från 1861 till 1994
Många ansåg byggnaden vara för elegant och i folkmun döptes den därför till "Dårarnas slott", ett annat känt namn på sjukhuset var Konradsberg.
-
Den svenska sjukvårdens möte med Herman von Göring
"Sjukdomsform: ”Morfinism, Psychopathia + Eucodalmissbruk”"
-
Julmat på hospital
Vid årsskiftet 1925/1926 hade sjukhuset 258 inskrivna patienter. I planeringen anges exakt hur mycket som ska serveras av de olika livsmedlen. Där framgår tydligt de skillnader som fanns mellan patienterna
-
Landstingets första tid
Den 21 september 1863 hade landstingsmännen sitt allra första protokollförda möte. Då diskuterade man bl.a. hur många tjänstemän som skulle anställas. Sekreteraren och kamreren kanske borde vara en och samma person?
-
Plomben – flytande tandvård
"Skärgårdsförbundet kontrollerade skärgårdsbarnens tänder 1930 och upptäckte då att tandstatusen var mycket låg främst i ytterskärgården. De utrustade en mahognybåt som tandläkarklinik men pengar till driften saknades och båten låg i 7 år som utställningsföremål vid Skanstull."
-
Länssanatoriet vid sjön Uttran
"I början av 1900-talet var tuberkulos en vanlig dödsorsak. Därför beslutade landstinget att bygga ett länssanatorium. Platsen för bygget var belägen vid sjön Uttran söder om Stockholm, i närheten av Söderby tuberkulossjukhus som ägdes av Stockholms stad. "
-
Västerhaninge folkhögskola
"Skolan skulle "ge eleverna en 'allmän och medborgerlig bildning, väcka ett personligt tankeliv och fostra till sedlig styrka’ samt ge dem sådana praktiska kunskaper och färdigheter att det ’ökade deras duglighet för det kommande levnadsyrket”."
-
Samaritens barnsjukhus
"En del barn lider av en speciell form av tuberkulos (scrophulosis) som orsakas av mjölk från smittade kor. Denna sjukdom försvinner i och med att man 1939 lagstiftar om pastörisering av mjölk."
-
Allan – landets första manliga sjuksköterska
"Till ansökningsakten hörde 23 bilagor! En av anledningarna till att man nu öppnade dörrarna för manliga sökande var troligtvis den ”rådande bristen på sjuksköterskor och nödvändigheten av att stimulera en fullgod rekrytering av elever"
-
Hur botade man hjärnskakning på 1820-talet?
"År 1876 tog landstinget över verksamheten vid lasarettet och hos Landstingsarkivet finns ”Sjukjournal Okt. 1810 t.o.m. Okt.1829”. Här finns uppgifter om namn, inskrivningsdag, hemvist, sjukdom, hur gammal patienten var, om hälsan förbättrades eller inte samt en anmärkningskolumn."
-
Garnisonssjukhuset
Det var Nordens största och modernaste sjukhus. Redan under invigningsåret svepte en koleraepidemi över Stockholm och sjukhuset fick sitt elddop som provisoriskt kolerasjukhus.
-
För 50 år sedan...
fanns det en diskussionsklubb på Väddö folkhögskola där eleverna och lärarna samlades för att diskutera aktuella ämnen. Klubbens protokoll finns kvar och är en läsupplevelse. Men vad funderade då ungdomar över 1956?
-
Sångfågeln på idiotanstalten
När Tyra flyttade till Upplands Väsby så fanns där enbart bildbara sinnesslöa på anstalten och hon skrevs direkt in i klass 2 av 5. Hon saknade enligt uppgift färgsinne och var närsynt. Hon hade tidigare inte fått någon undervisning alls och hade inga glasögon.
-
Väddö Folkhögskolas arkiv
Folkhögskolorna grundades som en följd av demokratiseringsprocessen i det svenska samhället under 1860-talet. En huvuduppgift för folkhögskolorna var att ge medborgerlig bildning.
-
Att föda barn
Ser man på födslarna i ett historiskt perspektiv kan man dela in dem i olika typer som visar på hur professionalisering och hospitalisering inom vården har utvecklats.