Denna sida har inte uppdaterats på sex månader och kanske inte aktuell längre.
Storlandstingets 50-årsubileum
Under år 2021 publicerade Regionarkivet ett antal artiklar med anknytning till Storlandstinget. Vi fördjupade oss i olika verksamhetsområden för att ge exempel på hur man kan använda våra arkiv för den som vill ta reda på mer.
-
Hur stor är egentligen en region? – Om regionplaneringen och den geografiska indelningen
Regionplaneringen var en viktig men knepig bit i storlandstingspusslet. Då som nu stod bostadsbyggande och trafikfrågor högt på dagordningen och den fysiska planeringen spelade en nyckelroll i den pågående expansionen av Storstockholm. Men samarbetsformerna, omfattningen och den geografiska gränsdragningen för regionplanerna hade redan då stötts och blötts i flera decennier.
-
”Bör jag verkligen diarieföra denna? Nej.” – Ett besök i Kommunalförbundet för Stockholms stads och läns regionala frågor (KSL)s arkiv
Bör jag verkligen diarieföra denna? Frågan står med skrivmaskinsbokstäver på en liten papperslapp – Nej. Har någon svarat med bläck -Vad skall vi göra med den? Frågar någon i blyerts med annan handstil. Samtalet hittar jag tillsammans med ett brunt kuvert i Kommunalförbundet för Stockholms stads och läns regionala frågor (KSL)s arkiv.
-
En helt ny sjukvårdsorganisation
Under rådande omständigheter med en pandemi som drabbat samhället har nog tankar väckts om samhällets beredskap och organisation vid olika potentiella krisscenarier. Hur skulle sjukhusen organisera sig i kristillstånd och hur skulle ansvarsfördelningen gå till mellan olika myndigheter vid tidpunkten för storlandstingets bildande?
-
Beredskapen & organiseringen
Under rådande omständigheter med en pandemi som drabbat samhället har nog tankar väckts om samhällets beredskap och organisation vid olika potentiella krisscenarier. Hur skulle sjukhusen organisera sig i kristillstånd och hur skulle ansvarsfördelningen gå till mellan olika myndigheter vid tidpunkten för storlandstingets bildande?
-
Politiken flyttar in – När ”Garnis” blev Landstingsparlament
Storlandstingets primus motor torde ha varit den socialdemokratiska politikern Hjalmar Mehr (1910-1979). I början av 1960-talet var det också Mehr som formulerade och lanserade benämningen för detta övergripande politiska tilltag, samt idén om var besluten skulle tas, nämligen i ett nybildat ”landstingsparlament”. På frågan om var ett sådant parlament skulle sammanträda, ska Mehr ”rappt” ha svarat: ”Det gamla Garnisonssjukhuset”.
-
Regionplanering och bostadsbyggande före 1971
Tiden för före 1971, när storlandstinget bildades, präglades av en stark expansion. Nu var det ju inte bara Stockholm växte, hela Sverige befann sig i ständig och snabb förändring. Alltsedan 1800-talets andra hälft sker en massiv omvandling av Sverige, från ett samhälle präglat av jordbruk och landsbygd till ett allt mer industrialiserat och urbaniserat samhälle.
-
SL bildas 1967 - vi får sammanhängande kollektivtrafik i hela regionen
Vad vore en region utan en sammanhållen kollektivtrafik? I lite mer än femtio år har vi haft SL att tacka för en smidigare transport över kommungränserna. Visst är det irriterande med förseningar på grund av signalfel, men då kan vi minnas, eller försöka föreställa oss, hur det var innan SL bildades. När en biljett oftast enbart gällde inom kommunens gränser.
-
Storlandstinget och det som inte blev av
Att skapa ett så kallat storlandsting var naturligtvis inte ett enkelt projekt att ta sig an. När man tittar tillbaka på den ursprungliga idén för storlandstinget ser man snabbt att planerna var större än det som till sist kom till utförande.
-
Storlandstingets 50 årsjubileum 2021
För två år sen (1 januari 2019) blev Stockholms läns landsting (SLL) till Region Stockholm. Nytt namn men i stort sett oförändrat uppdrag. En betydligt mer genomgripande förändring av verksamheten inträffade för femtio år sedan, då det så kallade storlandstinget kom till.